Την 26η Αυγούστου 1071 στο Μαντζικέρτ, στο ανατολικό άκρο της Μικράς Ασίας (ΒΔ της λίμνης Βαν), ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Διογένης (1068-1071) ηττήθηκε κατά κράτος από τον Σουλτάνο των Σελτζούκων Τούρκων Άλπ Αρσλάν (γενναίο λιοντάρι).

Ο Ρωμανός τραυματίσθηκε κατά την μάχη και συνελήφθη αιχμάλωτος. Οδηγήθηκε στον Άλπ Αρσλάν, τον προσκύνησε και αυτός πάτησε πάνω του σε ένδειξη πλήρους υποταγής του. Ήταν η πρώτη φορά που αυτοκράτορας του Βυζαντίου αιχμαλωτιζόταν και ταπεινωνόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας του ανήλθε στο θρόνο ο Μιχαήλ Δούκας. Ο άτυχος Ρωμανός κηρύχθηκε έκπτωτος, συνελήφθη, τυφλώθηκε και εξορίσθηκε. Μετά από λίγες ημέρες πέθανε σε ηλικία μόλις 42 χρονών. Ο Ερντογάν γιόρτασε με ξεχωριστή λαμπρότητα την επέτειο της νίκης, γιατί μετά την μάχη του Μαντζικέρτ, οι Τούρκοι ξεκίνησαν την κατάκτηση της Μ. Ασίας και άρχισε η αντιπαλότητα μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Η γερμανική εφημερίδα DIE WELT, δημοσίευσε πρόσφατα την είδηση περί εντολής του Τούρκου προέδρου προς την στρατιωτική ηγεσία για την βύθιση ενός πλοίου μας ή για την κατάρριψη ενός αεροσκάφους, με τις λιγότερες δυνατόν ανθρώπινες απώλειες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Τούρκοι στρατηγοί αρνήθηκαν να εκτελέσουν την εντολή του. Ο Ερντογάν επιθυμεί να μας κάνει να πιστεύουμε, παρότι αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι διαταγές του εκτελούνται κατά το δοκούν και η όποια στρατιωτική εμπλοκή θα είναι μικρής εκτάσεως και εντάσεως. Η διαρροή κατά την άποψή μου, παρά την καθυστερημένη διάψευσή της, υπήρξε σκόπιμη και εντάσσεται σε μια προσπάθεια παραπλανήσεως της ελληνικής ηγεσίας. Ο αιφνιδιασμός αποτελεί βασικό παράγοντα των στρατιωτικών επιχειρήσεων και στηρίζεται κυρίως στην παραπλάνηση του αντιπάλου.
Ο Ερντογάν μετά από εικοσαετή συνεχή παραμονή στην εξουσία έχει εδραιώσει πλήρως την κυριαρχία του. Η δημοφιλία του έχει υποχωρήσει σε σχέση με το παρελθόν, αλλά πλέον ελέγχει τους πάντες και τα πάντα. Η δημιουργία του οράματος της Μεγάλης Τουρκίας δεν συνιστά ελιγμό για να αποσπάσει την προσοχή του τουρκικού λαού από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά πιστεύει ότι αποτελεί ιστορικό πεπρωμένο του. Η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα εμπόδια στην πορεία που έχει χαράξει ο Ερντογάν, προκείμενου να αναδειχθεί η Τουρκία ως η κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο. Η «Γαλάζια Πατρίδα» συνθέτει την «Μεγάλη Ιδέα» της γείτονος χώρας. Οι λαοί, αλλά οι κυρίως η νεολαία έχει ανάγκη από μεγάλα ιδεώδη, τα οποία να συντηρούν την σφριγηλότατα και τον ενθουσιασμό της και δίνουν νόημα στην ζωή.
Η Ελλάδα πορεύτηκε με την «Μεγάλη Ιδέα» για ένα αιώνα περίπου. Το όνειρο της απελευθερώσεως των υπό οθωμανικό ζυγό σκλαβωμένων Ελλήνων, η ανασύσταση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και η εγκατάσταση της πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη απετέλεσαν το ελατήριο το οποίο μας ώθησε να απελευθερώσουμε την Μακεδονία, την Ήπειρο, την Θράκη, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Η μικρή και πτωχή πατρίδα μας με όλα της τα προβλήματα καθόταν στον θρόνο του Ελληνισμού, σηκώνοντας αγόγγυστα το βαρύ έργο της σωτηρίας της φυλής. Η προσπάθεια πραγματώσεως της «Μεγάλης Ιδέας», όπως και η κατάρρευση της, υπήρξε αποτέλεσμα πολέμων (Α΄ και Β΄ Βαλκανικοί Πόλεμοι. Α΄ΠΠ, Μικρασιατική Εκστρατεία).
Ένα αιώνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το όραμα του ελληνικού λαού εστιάζεται κυρίως στην οικονομική ανάπτυξη και την ευμάρεια στα πρότυπα των οικονομικά ισχυρών χωρών του πλανήτη. Σε χώρες της περιοχής μας, όπως η Συρία και η Λιβύη, οι κάτοικοί τους έχουν επιδοθεί σε χωρίς τέλος εμφύλιες διαμάχες, επιδεικνύοντας πρωτοφανή σκληρότητα. Οι Έλληνες άνω των ογδόντα χρονών, είναι αυτοί που διατηρούν ακόμη κάποιες αναμνήσεις το τι σημαίνει πόλεμος. Η Τουρκία μας έφερε αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα την οποία η καθεμία και ο καθένας αντιλαμβάνονται με τον δικό του τρόπο. Είναι απολύτως λογικό να μην επιθυμούμε μία ένοπλη σύρραξη με την Τουρκία, αλλά είναι και εξίσου αναγκαίο να αντιληφθούμε το μέγεθος και την φύση της απειλής.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας ισχύος κάθε στρατεύματος εδράζεται στην πίστη για το δίκαιο του πολέμου. Όσο παλιομοδίτικο και εάν ακούγεται δεν έχει βρεθεί υποκατάστό του. Μεγαλύτερη αξία από την ανθρώπινη ζωή, υπάρχει στο σκοπό, στο όνομα του οποίου καλείσαι να την θυσιάσει κάποιος, ανεξαρτήτως εάν φορά στρατιωτική στολή, ή πολιτική περιβολή. Η ισχύς αντιμετωπίζεται με ισχύ και η ιδεολογία με ιδεολογία. Τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα δεν έχουν καμία αξία, εάν οι χειριστές τους δεν έχουν αποφασίσει να «υπερασπισθούν μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος των τις σημαίες».