Το Τίμημα των Επιλογών μας

Την 20η Μαρτίου 2021, ο αριθμός των εμβολιασθέντων κατά του κορωνοϊού στην χώρα μας έφθασε το 1,5 εκατομμύρια, 236.000 ήσαν οι καταγεγραμμένοι μολυθέντες και

7.421 οι αποβιώσαντες. Θα επιθυμούσαμε ασφαλώς περισσότερα εμβόλια και λιγότερους νεκρούς. Η κατάσταση ωστόσο θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη. Αυτό μπορούμε, αυτό κάνουμε και οτιδήποτε καλύτερο είναι πέρα των δυνατοτήτων μας. Ότι βιώνουμε είναι απόρροια των επιλογών μας. Ως πολίτες αυτής της χώρας, οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούμε και ζούμε την καθημερινότητά μας, είναι αποτέλεσμα του τρόπου που αντιλαμβάνεται ο καθένας την άσκηση των δικαιωμάτων του και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του. Δυνάμεθα να επικαλεστούμε αναρίθμητες δικαιολογίες για τις πράξεις μας και τις παραλείψεις μας. Οι πειρασμοί είναι πολλοί και οι αντοχές μας μικρές. Η αντίσταση όμως στον πειρασμό αναδεικνύει την δύναμη του χαρακτήρος. Προτού αναζητήσουμε τον φταίχτη, πρέπει πρώτα να δούμε τον εαυτόν μας στον καθρέπτη.

Δεν χρειαζόταν η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε τι αξίζουμε. Η τήρηση των κανόνων καλής συμπεριφοράς, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των συνάνθρωπων μας, ο τρόπος που οδηγούμε, το ποσοστό ανακυκλώσεως των απορριμμάτων, η αποφυγή τηρήσεως της νομιμότητος αντανακλούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας. Τις περισσότερες φορές γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό, αλλά δεν είμαστε σε θέση να το υλοποιήσουμε.

Το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα να συγκρίνουμε τις επιδόσεις μας με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες. Τα συγκριτικά στοιχεία στην πλειονότητά τους είναι απογοητευτικά. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα τα οποία μας κάνουν να απορούμε. Από τα 3.968 πλοία ελληνικής ιδιοκτησίας, μόνο τα 636 φέρουν την ελληνική σημαία. Η αύξηση του αριθμού των υπό ελληνική σημαία πλοίων, θα ενισχύσει τα έσοδα του κράτους και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Η Ολλανδία παράγει σε αξία 1.700 Ευρώ ανά καλλιεργούμενο στρέμμα, το Ισραήλ 1290 και η Ελλάδα 190(3ο Συνέδριο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,13 Μαρτίου 2017, Θεσσαλονίκη). Η πατρίδα μας διαθέτει τριπλάσια καλλιεργήσιμη έκταση από την Ολλανδία. Το 1832, όταν ήρθαν οι Βαυαροί στην Ελλάδα προσπάθησαν να εισαγάγουν σύγχρονες μεθόδους καλλιεργειών και εκτροφής ζώων. Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να μας πείσουν να τις αποδεχθούμε. Ας μην ξεχνάμε πως κατάφερε ο Καποδίστριας να μας κάνει να υιοθετήσουμε την καλλιέργεια της πατάτας. Ως λαός δείχνουμε απροθυμία για την εκπλήρωση των δύσκολων στόχων, προτιμούμε την ήπια προσαρμογή και τις συνεχείς αναβολές. Επιλέγουμε αντί να δυσαρεστηθούν οι λίγοι να αδικηθούν οι πάντες.

Θα μπορούσαμε να έχουμε τις επιδόσεις των προηγμένων κρατών, αλλά κλοτσήσαμε τις ευκαιρίες μας. Όταν το 1835  ο Όθων στέφθηκε Βασιλεύς της Ελλάδος, το νέο ελληνικό κράτος έπρεπε να κτισθεί εκ του μηδενός. Οι Βαυαροί ήσαν οι πλέον κατάλληλοι, για να οργανώσουν σύγχρονες διοικητικές υποδομές και ένα περιβάλλον ασφάλειας και νομιμότητος, στοιχεία απαραίτητα για την πρόοδο και την ευημερία μιας χώρας. Πολλοί επικριτές του Όθωνος επικεντρώνονται στην απολυταρχικότητα, στην σχολαστικότητα, στην τυπολατρία και στην ατεκνία του. Το χάος που παρέλαβε και η αναρχία που επικράτησε, μετά την εκθρόνισή του, αποδεικνύουν δυστυχώς την αδυναμία μας στην τήρηση της νομιμότητος. Η Βαυαρία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί χώρα πρότυπο. Παράγει ποιοτικά βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην χώρα μας, ειδικά τα αυτοκίνητα. Ο Όθων προσπάθησε να μας εκσυγχρονίσει, αλλά ούτε το θέλαμε, ούτε το μπορούσαμε.

Στην διάρκεια των διακοσίων ετών ελεύθερου βίου είχαμε τις ευκαιρίες μας, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε. Συμμετείχαμε με την πλευρά των νικητών και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, αλλά στην συνέχεια σκοτωθήκαμε μεταξύ μας. Το 1981 εισήλθαμε ως το δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητά και αντί να αξιοποιήσουμε το πακτωλό των κονδυλίων, τα κάναμε φύλλο και φτερό.

Στην ζωή δεν υπάρχουν λύσεις, αλλά επιλογές. Από την στιγμή που θα γεννηθούμε, μέχρι να εγκαταλείψουμε τον μάταιο τούτο κόσμο, όλες οι πράξεις μας είναι αποτέλεσμα των επιλογών μας. Όλοι οι άνθρωποι μετανοούν για συγκεκριμένες αποφάσεις τους και εάν υπήρχε η δυνατότητα να αντιστρέψουν τον χρόνο, παραδέχονται ότι θα ενεργούσαν διαφορετικά. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται πολλοί από εμάς είναι, ότι τα ίδια αίτια οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα. Εάν καταναλώνεις καθημερινά ποσότητες αλκοόλ, στο τέλος θα καταλήξεις αλκοολικός. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας είναι αποτέλεσμα των επιλογών ενός μέρους της κοινωνίας μας, η οποία αδιαφορεί για τις ανθρώπινες απώλειες που προκαλεί η διάδοση της, αξιολογώντας με τα δικά της κριτήρια την απειλή. Η συμμετοχή σε μία ομαδική εκδήλωση, που θα διασπείρει ανεξέλεγκτα τον ιό, τίθεται υπεράνω της υγείας του συνόλου. Δεν υπάρχουν κοινά αποδεκτοί κανόνες, της ιεραρχήσεως των αξιών και των προτεραιοτήτων. Την ιερότητα και την μοναδικότητα της ανθρώπινης ζωής την αντιλαμβάνεται ο καθένας με τον δικό τρόπο, με αποτέλεσμα να στερείται νοήματος η έννοια της «ατομικής ευθύνης».

Ο ιστοριοδίφης, ακαδημαϊκός και λογοτέχνης Δημήτριος Καμπούρογλου είπε: «Οι Έλληνες για να πάνε μπροστά, πρέπει να κοιτάζουν πίσω». Ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν οι αρχαίοι πρόγονοι για να μας θυμίζουν τις μέγιστες επιδόσεις μας. Ο Αθηναίος κυνικός φιλόσοφος Αντισθένης (454-360 π.Χ), επισήμανε: «Όταν οι πολίτες δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους καλούς από τους κακούς, τότε οι πόλεις χάνονται». Η κριτική ικανότητα του ανθρώπου είναι προϊόν της αγωγής που έλαβε και των γνώσεων που απέκτησε, σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του. Οι αρχαίοι παιδαγωγοί ήσαν αυστηροί και πολύ απαιτητικοί προς τους μαθητές τους. Ήσαν οπαδοί της αριστείας και της σκληρής προσπάθειας. Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε κατεβάσει πολύ χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών μας και έχουμε συμβιβαστεί με την μετριότητα. Ο στίβος της ζωής είναι εξαιρετικά απαιτητικός. Τα Ελληνόπουλα εισέρχονται απροπόνητα και συνήθως εγκαταλείπουν νωρίς την προσπάθεια για την κατάκτηση της διακρίσεως. Τα εφόδια από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι δυσανάλογα μικρά για τον χρόνο που διατίθεται για την απόκτησή τους. Σ’ αυτή την ζωή όλα έχουν ένα τίμημα και τίποτα δεν δίδεται δωρεάν. Ο Ηρακλής κατέκτησε την αιωνιότητα, επιλέγοντας τον δρόμο της αρετής και όχι της κακίας. Οι ορθές επιλογές και η υλοποίησή τους προϋποθέτουν γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες αποκτώνται με πολύ προσπάθεια και ιδρώτα, σε ανταμείβουν όμως με τα μοναδικά αισθήματα της επιτυχίας και της αυτοεκτιμήσεως. Ο εγωισμός, η πολυπραγμοσύνη, η ανοησία και η αμάθεια μπορούν να τιθασευτούν, εφόσον επιλέξουμε την αριστεία. Θα διαψεύσουμε μ’ αυτό τον τρόπο, όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να ζει στην μιζέρια της. Η επιλογή είναι δική μας.