Από: Αντιστράτηγο ε.α.  Ιωάννη Κρασσά

«Τὸ πᾶν εἰς τὸν πόλεμο βασίζεται ἐπί τῶν πληροφοριῶν». Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821), αλληλογραφία, αριθμός 14276.

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, στην περιοχή κυρίως της Βηρυτού, φονεύθηκαν 14 και τραυματίσθηκαν 2.500 άνθρωποι συνεπεία της εκρήξεως των τηλεειδοποιητών (βομβητών)[2] που έφεραν επάνω τους. Άπαντες ήσαν μέλη της πλήρως συντηρούμενης και ελεγχόμενης από το Ιράν, θρησκευτικής, πολιτικής, στρατιωτικής και από πολλά κράτη θεωρούμενης τρομοκρατικής οργανώσεως Χεζμπολάχ[1]. Την επομένη ημέρα 18 Σεπτεμβρίου, 25 επιπροσθέτως άτομα της ίδιας οργανώσεως κατέληξαν και 400 τραυματίσθηκαν, αυτή τη φορά από έκρηξη των φορητών πομποδεκτών (walkie-talkies)[3]. Οι συσκευές επικοινωνίας αυτού του είδους χρησιμοποιούν ραδιοσυχνότητες (VHF, UHF) και δεν εξαρτώνται από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να είναι πιο αξιόπιστες και να υποκλέπτονται δυσκολότερα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ. Ο Γενικός Γραμματέας της οργανώσεως Χασάν Νασράλα (1960-?), κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο από την πλευρά τήρησε «αιδήμονα σιγή». Την 27η Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι τον "εξουδετέρωσαν", μετά το βομβαρδισμό του στρατηγείου του στη Βηρυτό. Αναμένεται η απάντηση της Χεζμπολάχ.

Βομβητής και Walkie Talkie.

Η Πληροφορία είναι Δύναμη

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν τηλεειδοποιητές και ασύρματα τηλέφωνα για τέτοιου είδους ομαδική βομβιστική ενέργεια. Η επιτυχία του εγχειρήματος υπήρξε απόρροια των ξεχωριστών δυνατοτήτων του Ισραήλ σχετικά με:

  1. Τη συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευσή πληροφοριών.
  2. Το παγκόσμιο κατασκοπευτικό της δίκτυο.
  3. Τις τεχνολογικές δυνατότητες σχεδιάσεως και κατασκευής ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
  4. Την υψηλή εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού.

Η Προετοιμασία Βήμα-Βήμα

  • Το έναυσμα σχεδιασμού της επιχειρήσεως αποτέλεσε η υποκλοπή της πληροφορίας σχετικά με τη πρόθεση εκ μέρους της Χεζμπολάχ προμήθειας βομβητών και ασύρματων τηλεφώνων.
  • Ακολούθησε η αναζήτηση των προσώπων που τους ανατέθηκε η προμήθεια του εξοπλισμού.
  • Το Ισραήλ ίδρυσε εταιρείες «βιτρίνας» σε διάφορες χώρες (Ουγγαρία- Βουλγαρία-Νορβηγία) με αντικείμενο τη διαμεσολάβηση προμήθειας τέτοιου είδους προϊόντων. Η Χεζμπολάχ δεν δύναται να απευθυνθεί στις κατασκευάστριες εταιρείες στην Ιαπωνία και στη Ταιβάν, λόγω του ότι πολλές χώρες τη κατατάσσουν σε τρομοκρατική οργάνωση.
  • Ακολούθησε η επαφή με τους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι πείσθηκαν και επέλεξαν τις "Ισραηλινές" εταιρείες.
  • Μετά το «κλείδωμα» της παραγγελίας ακολούθησε η μετατροπή των συσκευών σε βόμβες. Φαίνεται πολύ πιθανόν η Χεζμπολάχ να πλήρωσε το Ισραήλ για να αποκτήσει το μέσο εξοντώσεώς της.

Η Διαδικασία Εκρήξεως

Η πρόκληση μια εκρήξεως προϋποθέτει τα εξής υλικά:

Την εκρηκτική ύλη[4]. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αναλόγως του σκοπού χρησιμοποιήσεως (TNT, C4, PETN, Δυναμίτιδα κ.α).

Το Πυροκροτητή που είναι το μέσο που προκαλεί την πυροδότηση της εκρηκτικής ύλης. Υπάρχουν 3 κατηγορίες πυροκροτητών:

  1. Οι κοινοί που εκρήγνυνται με τη φλόγα, από εναυστήρα, ή σπίρτα και μεταδίδεται μέσω του κοινού "πυραγωγού σχοινίου", βραδυκαύστου ή ταχυκαύστου (κοινώς φυτίλι).
  2. Οι ηλεκτρικοί που πυροδοτούνται με το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από μπαταρίες ή δυναμοεκρηκτήρες (χειροκίνητα δυναμό) και μεταφέρεται μέσω καλωδίων.
  3. Οι ηλεκτρονικοί οι οποίοι διακρίνονται σε ενσύρματους και ασύρματους, εκρήγνυται με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά διαθέτουν ολοκληρωμένο μικροκύκλωμα και λογισμικό για την εκπυρσοκρότηση κατόπιν εκπομπής συγκεκριμένης ραδιοσυχνότητος. 

Το μέσο πυροδοτήσεως. Η πυροδότηση μπορεί να γίνεται με χημικό, ηλεκτρικό, μηχανικό ή και πιεζοηλεκτρικό τρόπο, αναλόγως του είδους του πυροκροτητή.

Η Κατασκευή 

Για το πότε οι Ισραηλινοί τροποποίησαν τις συσκευές υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:

Α’ Κατασκεύασαν οι ίδιοι τους βομβητές και τα ασύρματα τηλέφωνα, οπότε τοποθέτησαν την εκρηκτική ύλη και ότι άλλο απαιτείτο για τη πυροδότησή κατά τη φάση της παραγωγής.

Β΄ Αποσυσκεύασαν και αποσυναρμολόγησαν τις συσκευές μετά την έξοδό τους από το εργοστάσιο και τις μετέτρεψαν σε βόμβες.

Το πρώτο εμφανίζεται ως ο πιθανότερος τρόπος ενεργείας.

Τοποθέτηση Εκρηκτικών

Κατά την άποψη του γράφοντος για τη μετατροπή των συσκευών σε βόμβες τηρήθηκε ο κανόνας της απλότητας. Η τοποθέτηση επιπλέον εξαρτημάτων στους μηχανισμούς των συσκευών είναι δύσκολη και ανιχνεύσιμη. Όλες οι αλλαγές πρέπει να έγιναν στο εσωτερικό των ξηρών επαναφορτιζόμενων στοιχείων (μπαταριών), διότι:

Δεν αλλοίωσαν την εσωτερική εικόνα των συσκευών.

Εξασφάλισαν τη ηλεκτρική ενέργεια.

Τοποθέτησαν αυτούσιους προσαρμοσμένου μεγέθους ηλεκτρονικούς πυροκροτητές εντός των στοιχείων, ή τα βασικά υλικά τους που είναι:

  • Το αρχικό γέμισμα (initiating explosive) ASA (Azide Styphnate Aluminium)[5] και
  • Η βάση του εκρηκτικού γεμίσματος του πυροκροτητού PETN [νιτρικός πενταερυθρίτης (Pentaerythritol tetranitrate)] [6].

Πιθανόν να ενίσχυσαν και το περίβλημα των στοιχείων για αυξήσουν τα καταστροφικά τους αποτελέσματα.

Στους τηλεειδοποιητές που λειτουργούν με 1 ή 2 μπαταρίες μεγέθους ΑΑ, αλλοίωσαν ένα στοιχείο, ενώ στους φορητούς πομποδέκτες που χρειάζονται 3 ή 4 στοιχεία, παγίδευσαν 2, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν μεγαλύτερη εκρηκτική ισχύ.

Όταν συσκευές λαμβάνουν εξωτερικό σήμα ενεργοποιούνται οι μπαταρίες προκειμένου εμφανίσουν το μήνυμα στην οθόνη των μπίμπερς, ή να μεταδώσουν το μήνυμα στους φορητούς πομποδέκτες. Για την πρόκληση της εκρήξεως εξέπεμψαν τη συχνότητα πυροδοτήσεως του ηλεκτρονικού πυροκροτητή.

Αποτελέσματα

Οι έκρηξη των συσκευών τηλεπικοινωνίας υπήρξε βαρύ πλήγμα για τη Χεζμπολάχ, διότι:

  1. Έθεσε εκτός λειτουργίας το σύστημα ελέγχου και διοικήσεως της οργανώσεως.
  2. Προκάλεσε μεγάλες απώλειες στα στελέχη της οργανώσεως.
  3. Καταρράκωσε το ηθικό των μελών της και ενέπνευσε φόβο για την φυσική ασφάλεια τους. 
  4. Ενεφύσησε ένα βαθύ αίσθημα ανησυχίας για το ενδεχόμενο παγιδεύσεως και άλλων συσκευών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων.
  5. Παρείχε τη δυνατότητα ταυτοποιήσεως πολλών εκ των μελών της από τα βίντεο των τραυματιών που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
  6. Έσπειρε το σπόρο της αμφισβητήσεως προς το πρόσωπο του αρχηγού.

Η Συνέχεια

Οι Ισραηλινοί μετά τις εκρήξεις των παγιδευμένων συσκευών ξεκίνησαν σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά των θέσεων της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο. Από ότι φαίνεται η εισβολή Ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο Λίβανο για τη καταστροφή των υποδομών και των όπλων της είναι επικείμενη. Μέχρι σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2024, δεν έχουν ακόμη κινηθεί εντός του Λιβάνου. Το ερώτημα είναι εάν οι ένοπλοι της οργανώσεως προβάλλουν αντίσταση, ή θα αποχωρήσουν προς βορρά και θα επανακάμψουν όταν αποχωρήσει ο Ισραηλινός στρατός. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Χεζμπολάχ θα έπρεπε να είχε επεξεργασθεί σχέδιο για την ανασυγκρότησή της σε περίπτωση μαζικών απωλειών. Η παράλυση που παρουσιάζει μετά την υπονόμευση των συσκευών επικοινωνίας αποκαλύπτει τις δομικές αδυναμίες της. Αποτελεί αρχή των πληροφοριών να είσαι πάντοτε έτοιμος για το μη αναμενόμενο.

Τα μέλη της Χεζμπολάχ εκπέμπουν φανατισμό, γιατί δεν διαθέτουν επαγγελματισμό. Το κύριο πρόβλημα τους είναι ότι δεν εμφορούνται από στρατιωτική νοοτροπία σε όλη τη κλίμακα της ιεραρχίας. Έχουν υποτάξει το στρατιωτικό κώδικα τιμής στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό. Είναι πέρα από τις δυνατότητες τους να συγκροτήσουν ένα σύγχρονο τακτικό στρατό. 

Ο ασφαλέστερος τρόπος υπερασπίσεως της εδαφικής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας επιτυγχάνεται δια της στρατιωτικής ισχύος, η οποία αποτελεί το τελευταίο, αλλά το πειστικότερο των επιχειρημάτων κατά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Στο πόλεμο συνιστά μεγαλύτερη επιτυχία να προβλέψεις μια απειλή, παρά να την εξουδετερώσεις αφού εμφανιστεί.

«Το βασικό πρόβλημα της Δύσης δεν είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός. Είναι το ίδιο το Ισλάμ, ένας πολιτισμός διαφορετικός, του οποίου οι λαοί είναι πεπεισμένοι για την ανωτερότητα της κουλτούρας τους και έχουν εμμονή με την κατωτερότητα της δύναμής τους». Σάμιουελ Χάντινγκτον[7] Samuel Huntington (1927-2008).

Αντιστράτηγος ε.α.  Ιωάννης Κρασσάς

Σεπτέμβριος 2024  

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

[1] Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά έχει έδρα τον Λίβανο και είναι μια διεθνιστική σιιτική ισλαμιστική (θρησκευτική) παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση ομάδα που ιδρύθηκε από το Ιράν το 1982, ακολουθώντας την ιδεολογία του απόλυτου Wilayat al-Faqih, δηλαδή της απόλυτης κηδεμονίας του κλήρου σε όλο το  κράτος. Συντηρείται και ελέγχεται πλήρως από το Ιράν, με την οποία θέλει να "εξάγει" την Ισλαμική Επανάσταση. Στις βουλευτικές του 2022 το κόμμα της Χεζμπολάχ, "Πίστη στο Μπλοκ της Αντίστασης) αναδείχθηκε πρώτο, λαμβάνοντας ποσοστό 19,89% (359.000 ψήφους) και εκλέγοντας 15 βουλευτές επί συνόλου 128, ενώ συμμετέχει στη κυβέρνηση του Λιβάνου με 2 υπουργούς. Η οργάνωση διαχειρίζεται ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών – συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων, επαγγελματικών ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων – σε σιιτικές περιοχές του Λιβάνου, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την ευγνωμοσύνη και την υποστήριξη μιας κοινότητας που παραδοσιακά παραμελείται από το λιβανικό κράτος Η ένοπλη πτέρυγα της Χεζμπολάχ θεωρείται κίνημα αντιστάσεως στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, Η Ολλανδία, το Ηνωμένο βασίλειο, Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ τη κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η σημαία της Χεζμπολάχ επί της οποίας αναγράφεται, "Το Κόμμα του Αλλάχ".

[2] Ο τηλεειδοποιητής ή βομβητής [μπίμπερ (pager)] είναι μια μικρή συσκευή μεγέθους παλάμης που παράγει δόνηση για να ειδοποιήσει τον κάτοχό του για κάποια κλήση που δέχτηκε. Αυτό γίνεται συνήθως είτε με απλή ειδοποίηση, είτε με ένα σύντομο μήνυμα, χωρίς να παρέχει υπηρεσίες φωνής (τηλεφωνικές κλήσεις). Κι επειδή ορισμένα μοντέλα παρήγαγαν και ήχο οι συσκευές αυτές ονομάζονται και μπίπερ, λόγω του χαρακτηριστικού μπιπ. Το σύστημα λειτουργίας των βομβητών ονομάζεται τηλεειδοποίηση, δηλαδή ειδοποίηση εξ' αποστάσεως.

[3] Το Walkie talkie είναι ένας αμφίδρομος φορητός πομποδέκτης χειρός, ο οποίος κατασκευάσθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα τυπικά walkie-talkies μοιάζουν με ακουστικό τηλεφώνου, με ένα ηχείο ενσωματωμένο στο ένα άκρο, ένα μικρόφωνο στο άλλο και μια κεραία τοποθετημένη στο επάνω μέρος της μονάδας. Σε ορισμένες συσκευές το ηχείο χρησιμοποιείται επίσης ως μικρόφωνο. Ο πομποδέκτης είναι συνήθως σε λειτουργία λήψης και όταν ο χειριστής θέλει να μιλήσει πρέπει να πατήσει ένα κουμπί [push to talk(PTT)-πιέστε για να μιλήσετε] που απενεργοποιεί τον δέκτη και ενεργοποιεί τον πομπό.

[4] Εκρηκτικές ύλες, ή κοινώς εκρηκτικά, ονομάζονται κάποιες απλές ή σύνθετες ουσίες, οι οποίες περιέχουν μεγάλη ποσότητα αποθηκευμένης ενέργειας που κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να απελευθερωθεί απότομα προκαλώντας έκρηξη, δηλαδή έκλυση μεγάλης ποσότητας ενέργειας σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα, παράγοντας αέρια υψηλής πιέσεως και πολλαπλάσιου όγκου, τα οποία λόγω της μεγάλης ταχύτητος αυξήσεως του όγκου προκαλούν ισχυρά μηχανικά αποτελέσματα που συνοδεύονται από κρότους.

Το ΤΝΤ αποτελεί τη πιο διαδομένη στρατιωτική στερεή εκρηκτική ύλη, ενώ το C 4 είναι από τις πιο αξιόπιστες πλαστικές εκρηκτικές ύλες. 

[5] Το κύριο εκρηκτικό πολλών πυροκροτητών είναι ένα υλικό που ονομάζεται ένωση ASA. Αυτή η ένωση σχηματίζεται από αζίδιο του μόλυβδου, στυφνικό μόλυβδο και αλουμίνιο και πιέζεται στη θέση του πάνω από το βασικό φορτίο, συνήθως PETN, TNT ή tetryl. Τα οργανικά αζίδια είναι οργανικές ενώσεις με τον τύπο RN3, που περιέχουν τη λειτουργική ομάδα αζιδίου. Η κυρίαρχη εφαρμογή των αζιδίων είναι ως προωθητικό στους αερόσακους. Ο στυφνικός μόλυβδος, του οποίου το όνομα προέρχεται από το στυφνικό οξύ, είναι ένα εκρηκτικό που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μείγματα ασταριών και πυροκροτητών για λιγότερο ευαίσθητα δευτερεύοντα εκρηκτικά. Ο στυφνικός μόλυβδος είναι ελάχιστα διαλυτός στο νερό και τη μεθανόλη.

[6] Ο Νιτρικός Πενταερυθρίτης PETN (Pentaerythritol tetranitrate)  είναι ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά με συντελεστή σχετικής αποτελεσματικότητας (relative effectiveness factor) 1.66. Εκρήγνυται με ταχύτητα περίπου 6 km/sec, ενώ μόλις 100 γραμμάρια αρκούν για να ανατιναχθεί ένα αυτοκίνητο. Χρησιμοποιείται επίσης στην ιατρική για τη θεραπεία καρδιακών νόσων.

Νιτρικός Πενταερυθρίτης PETN.

[7] Ο Samuel Phillips Huntington (1927–2008) ήταν Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, σύμβουλος και ακαδημαϊκός. Είναι ο δεύτερος πλέον συχνά αναφερόμενος συγγραφέας στα αναλυτικά προγράμματα κολλεγίων για μαθήματα πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ επί μισό αιώνα και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Albert Weatherhead III. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Τζίμι Κάρτερ διορίσθηκε Συντονιστής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, για το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Χάντινγκτον είναι περισσότερο γνωστός για τη θεωρία του που έγραψε το 1993, τη «Σύγκρουση των Πολιτισμών», όπου υποστηρίζει ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι δεν θα γίνονται μεταξύ χωρών, αλλά μεταξύ πολιτισμών και ότι ο ισλαμικός πολιτισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη δυτική κυριαρχία στον κόσμο.

Ο Σάμιουελ Χάντινγκτον (Samuel Huntington).

 ΤΕΛΟΣ